»
»
»
Team­samarbejde­øvelser og teorien bag godt samarbejde

Team­samarbejde­øvelser og teorien bag godt samarbejde

Forskellige former for hold, grupper og teams er en fast del af mange menneskers liv. Der skal arbejdes sammen på arbejdspladsen i mindre teams eller i større grupper for at udføre konkrete opgaver som en del af jobbet, og her er det gode teamsamarbejde vigtigt for at sikre optimale resultater. 

Men hvad er teamsamarbejde helt konkret, og hvad kan arbejdspladser og medarbejdere gøre for at styrke teamsamarbejdet på arbejdspladsen? Det kan du læse mere om herunder. 

Hvad er teamsamarbejde?

Teamsamarbejde er kort sagt et samarbejde mellem mennesker i en mindre gruppe eller et mindre team. I teamet hjælper medlemmerne hinanden med komplementære færdigheder, og formålet med teamet og teamsamarbejdet er derfor at arbejde på en struktureret og forpligtende måde for at nå frem til konkrete fælles mål. 

Sådan arbejdes der hver dag på rigtig mange arbejdspladser rundt omkring i landet, hvor kernen i teamsamarbejdet er det gode samarbejde i en professionel sammenhæng, som skal leverer gode resultater for virksomheden eller organisationen gennem en koordineret indsats, hvor målene er klare.

Hvorfor teamsamarbejde? Fordelene ved et godt samarbejde i teams

Der er flere fordele ved teamsamarbejde og ved at stræbe efter at skabe et godt teamsamarbejde på arbejdspladsen. Et godt teamsamarbejde kan som nævne levere gode resultater, mens den klare målrettethed og koordination er med til at øge effektiviteten i samarbejdet. Mennesker kan udrette mere sammen, og derfor giver teamsamarbejde god mening ud fra et professionelt perspektiv.

Dertil handler et godt teamsamarbejde også om trivsel på arbejdspladsen. For at arbejde godt sammen i et team, skal teamets medlemmer respektere og værdsætte hinanden, og de skal kommunikere og dele viden på en saglig måde. Og det er alt sammen noget, som smitter af på den sociale omgang på arbejdspladsen, hvorfor et fokus på at skabe et godt teamsamarbejde også vil få positive bivirkninger på arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

Gode råd: Teamsamarbejde-teori kan give bedre resultater

Når et team stables på benene, eller når et etableret team går i gang med en ny opgave, er det altid vigtigt at gå til opgaven med lidt teori i rygsækken, så alle er med på, hvordan det gode teamsamarbejde sikres.

I begyndelsen af ethvert teamsamarbejde er det vigtigt at forventningsafstemme, så alle er afklaret med de fælles mål samt med forventningerne til hinanden. Dette skabe et godt fundament for det videre samarbejde. Når samarbejdet går i gang, skal I huske at anerkende hinandens styrker, mens det også er vigtigt at have for øje, hvad de enkelte medlemmer har af svagheder.

Dertil er det vigtigt at huske:

  • Den gode kommunikation: Kommuniker respektfuld og udvis tillid.
  • Tag ansvar: Tag ansvar for dine fejl og dine arbejdsområder.
  • Vis engagement: Find den gode og positive energi frem i omtalen om de fælles mål.
  • Et godt sammenhold: Et godt team er afhængigt af alle medlemmer. Vær derfor støttende og hjælp hinanden i teamet.
  • Del viden: Arbejdsprocessen kan forbedres, hvis teamet dele viden internt.
  • Positiv feedback: Husk at give feedback og vær altid positiv og konstruktiv.
  • Succeserne: Husk at fejre det, når succeserne er sikret.

Teamsamarbejde på trods af forskelligheder

Teamsamarbejde handler ikke blot om, at man kan arbejde sammen med de personer, som man fagligt og socialt kan allerbedst med. Det gode teamsamarbejde er når forskellige typer af mennesker bliver sat sammen og formår at få det til at lykkes.

“Lige børn leger bedst” det er et ordsprog, som går igen og igen. Men holder den egentlig stik, når man taler om teamsamarbejde? På arbejdspladsen kan man tale om fire forskellige personlighedstyper; de blå, de røde, de gule og de grønne, som hver især repræsenterer nogle forskellige egenskaber.

Et godt team er ofte sammensat af nogle forskellige personligheder. Den røde dominans og beslutsomme, den sociale og overbevisende gule, den analytiske og detaljeorienteret blå og den stabile og demokraktiske grønne. Forskelligheder kan føre til kontroverser, men det kan samtidig også føre til et rigtig godt resultat, da der er fire forskellige sæt af øjne, som ser forskelligt på opgaven. Der er ikke et endeligt resultat af personlighedstyper, når man taler om “det bedste team”, men det kan være værd at overveje sammensætningen af personlighedstyper, som kan bidrage til noget nyt, spændende og godt.

Én ting, som også er vigtig at have i mente er selve forventningerne til teamarbejde. Inden arbejdet påbegyndes, så tag gerne en runde omkring bordet, hvor I fortæller hinanden omkring jeres forventinger til samarbejdet. På den måde er der rene linjer fra start og man kan få fastlagt en god arbejdsplan.

Værktøjer til at skabe et godt teamsamarbejde

Hvis du gerne vil styrke det gode teamsamarbejde, er der flere ting, du kan gøre. En af de mest effektive måder at skabe et godt samarbejde på er ved at skabe et godt sammenhold. Det kan du gøre med forskellige sociale arrangementer, som kan være direkte målrettet at styrke samarbejdet.

Det kan eksempelvis være teambuilding, fester eller andre events, som bringer medarbejdere sammen udenfor arbejdspladsen og den professionelle sammenhæng.

Det kan vi hjælpe dig med her hos World of Adventure, hvor vi har mere end 20 års erfaring med at skabe meningsfulde events for virksomheder og andre arbejdspladser. Vi kan strikke en perfekt teambuilding dag sammen, vi kan arrangere en sommerfest, og vi kan hjælpe dig med alle andre sociale arrangementer, som vil bidrage til et bedre sammenhold og bedre teamsamarbejde på arbejdspladsen.

Bedøm: Klik på stjernerne

Gns. 5 / 5. Antal: 1

Ingen anmeldelser

Spørgsmål og svar

Hvad er teamsamarbejde?

Teamsamarbejde er når der arbejdes sammen på fx arbejdspladsen om en konkret opgave. Det handler om at man sigter efter nogle fælles mål, hvor der samtidig er fokus på den gode proces, hvor alle i teamet bliver hørt.

Hvorfor er det vigtigt med teamsamarbejde?

Et teamsamarbejde er vigtigt, da man på den måde kommer frem til det bedste stykke arbejde – også på trods af forskelligheder. Et godt samarbejde kan bidrage til at man når de satte mål på en effektiv og konstruktiv måde.

Hvordan skaber man et godt teamsamarbejde?

Et godt samarbejde kan skabes gennem teambuilding og teamudvikling. Det kræver fokus og prioritering for at skabe et godt samarbejde i teams på arbejdspladsen.

Relaterede nyheder

October 11, 2023
Søren Madsen
Julen er ikke bare en højtid; den er en dybfølt følelse af fest og samhørighed. Julearrangementer giver os muligheden for at skabe uforglemmelige øjeblikke sammen, som medarbejderne vil se tilbage på med smil på læben.