Tillid er en vigtig del af alle sociale relationer. At have tillid til mennesker omkring dig på f.eks. arbejdspladsen giver tryghed og ro, og det er derfor altid værd at stræbe efter at skabe tillid mellem mennesker, der skal arbejde sammen.
Tillid handler om at stole på hinanden, og det kan du hjælpe på vej med gode tillidsøvelser. Det kan du læse mere om herunder, hvor du også får 7 konkrete tillidsøvelser, du og dine kollegaer kan tage i brug med det samme.
Indhold
Hvad er tillidsøvelser for voksne?
Tillidsøvelser er forskellige aktive øvelser, der ofte indgår i diverse teambuilding-aktiviteter. Tillidsøvelser har til formål at styrke både tillid, kommunikation og samarbejde mellem de deltagende.
Tillidsøvelser sætter de deltagende på prøve, og for nogle vil det betyde, at de skal træde et skridt ud af deres komfortzone. De har til formål at få deltagerne til at forstå og respektere hinandens grænser. Når en deltager pludseligt er afhængig af de andre, hjælper det med at opbygge relationer og tillid til de andre, og netop derfor kan tillidsøvelser være et effektivt middel til at skabe et bedre samarbejde på arbejdspladsen.
Hvorfor bruge tid på tillidsøvelser?
De fleste virksomheder og organisationer er dybt afhængige af godt samarbejde mellem medarbejdere for at opnå gode resultater. Her kommer tillidsøvelser ind i billedet. De kan nemlig spille en vigtig rolle i netop opbygningen og ikke mindst sikringen af det gode samarbejde på arbejdspladsen.
Tillidsøvelser for voksne handler om at bringe mennesker tættere sammen ved at skabe tillid, og når medlemmer i et team stoler på hinanden og ved, at de andre medlemmer altid står klar til at hjælpe, skaber det et solidt fundament for et tillidsfuldt, respektfuldt og kommunikativt samarbejde.
Tillidsøvelser kan også give medarbejdere værktøjer til at løse konflikter på arbejdspladsen. Tillidsøvelser er med til at sikre et tættere sammenhold, da deltagerne vil være afhængig af god kommunikation for at klare øvelserne – og det er værktøjer, der kan bruges i det daglige arbejde bl.a. i forbindelse med konflikthåndtering men i høj grad også i forbindelse med vidensdeling, opgavefordeling og strategilægning.
7 gode tillidsøvelser
Der findes rigtig mange gode tillidsøvelser, som alle er effektive i forhold til at få deltagerne til at føle sig mere trygge ved hinanden.
Her får du 7 gode tillidsøvelser, hvoraf de første 6 kan bruges på enhver arbejdsplads. De kræver nemlig ikke, at I hopper i idrætstøjet for at lave dem, da de nemt kan klares mellem to møder eller i en forlænget frokostpause, hvor I afsætter lidt tid til at komme hinanden ved. Det sidste forslag er en bonusøvelse, der kan afholdes som et sjovt fællesevent uden for arbejdstiden.
1. Isbrydningsbingo
Deltagere 10+
Sådan gør du: Deltagerne deles ind i to hold, der begge får udleveret papir og kuglepenne. Holdene skal nu designe deres egne bingoplader. Ikke med tal men med udsagn eller “fun facts” om gruppens egne medlemmer. Eksempler kunne være “Jeg har besøgt mere end 10 lande”, “Jeg kommer fra Jylland” eller “Jeg har set alle sæsoner af Friends”. Holdene bytter herefter bingoplader, og alle deltagere får et eksemplar. Alle skal nu gå rundt mellem hinanden og lede efter de folk, der kan svare ja til de forskellige udsagn. Når en deltager har udfyldt sin plade, må de selvfølgelig råbe “Bingo”!
Formål: Før man effektivt kan opbygge tillid mellem folk, skal de først have en fornemmelse af, hvem dem, de arbejder sammen med, egentlig er. Tillidsøvelser som denne kan være med til at så kimen til dette, da deltagerne kommer til at lære hinanden at kende på en sjov måde. Øvelsen er særligt oplagt til arbejdspladser, hvor folk ikke kender hinanden specielt godt. Den kan f.eks. bruges i forbindelse med omstruktureringer, team-rokader, mange nyansættelser og lignende situationer.
2. Tillidsfaldet
Deltagere: 8-10
Sådan gør du: Selvom dette måske er den mest kendte af alle tillidsøvelser og én, som de fleste evt. har prøvet før, betyder det ikke, at I ikke skal give den et forsøg! I al sin enkelthed går den ud på, at én person skal stå på en stol, mens resten af gruppen stiller sig bag vedkommendes ryg i to rækker. Personen på stolen skal nu spænde op i kroppen og lade sig falde bagover, mens de to rækker af kollegaer bagved skal gribe den faldende, så de sikkert kommer ned på gulvet til de andre igen.
Formål: Tillidsøvelser som denne kræver både mod og tillid fra personen, der lader sig falde. Personen får både tillid til gruppen og kan samtidigt opbygge sin egen selvtillid, da det kan være grænseoverskridende at lade sig falde på denne måde. Det giver dog også noget af en adrenalinrus!
3. Tillidsrundkredsen
Deltagere: 8-10
Sådan gør du: Alle deltagere på nær én stiller sig i en rundkreds. Den sidste deltager stiller sig i midten med samlede ben og spænder nu op i kroppen. De andre deltagere skal nu bringe personen ud af sit balancepunkt ved at give personen blide “skub”, så de flyttes rundt mellem deltagerne i rundkredsen. Denne øvelse minder om Tillidsfaldet, men kan virke mindre grænseoverskridende for folk, der f.eks. har højdeskræk.
Formål: Ligesom Tillidsfaldet kræver denne øvelse, at deltageren, der skubbes, rundt har tiltro til, at kollegaerne griber dem. Øvelsen sætter dog også krav til de andre deltagere om at “skubbe” forsigtigt og tage hensyn.
4. Guidet gåtur i blinde
Deltagere: 2
Sådan gør du: En af deltagerne skal have bind for øjnene. Den anden person skal nu føre den blinde sikkert rundt i et rum med masser forhindringer.
Formål: Det kræver stor tillid fra den blinde at lade sig føre rundt uden at kunne se noget. Derfor styrker øvelsen både tillid og kommunikation mellem parret. Hvis I gerne vil øge fokusset på den gode kommunikation, kan I gøre øvelsen endnu mere udfordrende ved at instruere parret i kun at røre ved hinanden med en enkelt finger.
5. Op at stå
Deltagere: 4-10
Sådan gør du: Alle deltagere sætter sig i en cirkel. Alle i cirklen tager fat i rebet, som når hele vejen rundt. Nu handler det for alle om at rejse sig – uden at fjerne hænderne fra rebet. Det er en del sværere, end det måske lyder!
Formål: Deltagerne kan kun komme op at stå, hvis de støtter sig til hinanden, og tillidsøvelser som denne styrker derfor både samarbejde, tillid og kommunikation. Samtidigt kan I formegentligt få jer et godt grin over, hvor svært det faktisk kan være at rejse sig op.
6. Få luft under vingerne
Deltagere: Min. 2 hold af 2-4
Sådan gør du: Hvert hold får udleveret papir, tape og saks og får nu x antal minutter til at lave verdens bedste papirfly. Kriterierne for bedømmelse kan være flest minutter i luften, længste distance eller smukkeste design – det er helt op til jer, men alle holdets medlemmer skal lave et fly hver, der ligner hinanden, da dette er et krav.
Formål: Øvelsen kræver, at holdet kan kommunikere effektivt med hinanden og nå til enighed om, hvordan de vil konstruere deres fly. Konkurrence-elementet, der indgår i denne og en del andre tillidsøvelser, kan være med til at fordre fællesskabsfølelsen og tilliden til teamet. Hvis I gerne vil bruge tillidsøvelser som denne til at lære hinanden bedre at kende, selvom dette ikke er hovedformålet, kan I også sagtens det! I kan f.eks. få alle holdets medlemmer til at skrive noget personligt om sig selv på papiret, som flyet foldes af. Efter alle fly er sendt afsted, bliver de ét efter ét samlet op, og I skal nu forsøge at returnere flyet til dets rette ejermand ved at gætte, hvem der f.eks. har skrevet “Jeg elsker vild med at sove i telt”.
7. Escaperoom
Deltagere: 3-6
Sådan gør du: I et escaperoom arbejder alle deltagere sammen om at undslippe et “låst” rum ved at løse gåder, der indgår i en spændende og ofte underholdende rammefortælling. Denne slags samarbejdsleg sætter høje krav til folks samarbejdsevner, da de mange delgåder ofte er svære.
Formål: Kun med en effektiv holdindsats med god kommunikation, gå-på-mod og masser positiv energi kan deltagerne løse gåden og slippe fri sammen. Dette er en udfordrende øvelse, men til gengæld er der også rig mulighed for at skabe gode fællesminder sammen. Hvis ikke I ønsker at forlade arbejdspladsen, kan I også købe såkaldte escaperoom-spil, hvor alt, hvad man skal bruge, er at finde i pakken. Dog kan det at tage på udflugt sammen også være med til at styrke fællesskabsfølelsen i teamet.